ABC Zdrowego Żywienia
ABC Zdrowego Żywienia.
W dniu 8 listopada w Katedrze Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością rozpoczyna się realizacja III edycji programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”.
Program finansowany jest przez Fundację Carrefour i został opracowany przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie i bierze w nim udział 8 uczelni.
Tym razem edukacja i badania obejmą w naszym ośrodku 190 dzieci w wieku od 7 do 9 lat ze szkół podstawowych w Gdyni, Gdańsku i w Pucku. Zajęcia odbywać się będą w szkołach oraz w laboratoriach Katedry TiZJ. Do Akademii Morskiej dzieci przyjadą w dniach 8, 10, 22, 25 i 29 listopada 2017 roku.
Celem programu „ABC Zdrowego Żywienia” jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym.
Przeprowadzone zostaną następujące zajęcia tematyczne:
- Zasady prawidłowego żywienia i pomiary antropometryczne
- Higiena w kuchni
- Warzywa i owoce, jako źródło składników odżywczych
- Mleko i ryby, jako wartościowy pokarm dla dzieci
- Napoje – właściwy wybór służący zdrowiu
W realizacji biorą udział pracownicy, doktoranci i studenci Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa.
Pierwsza edycja programu „ABC Zdrowego Żywienia” odbyła się w 2015 roku i skierowana była do dzieci i młodzieży oraz osób starszych powyżej 65 roku życia. Przeprowadzono ogółem 240 warsztatów dla ponad 800 uczestników. W realizacji 720 godz. zajęć wzięło udział 70 pracowników uczelni.
Zajęcia edukacyjne obejmowały 5 warsztatów bloków tematycznych: żywieniowy, dietetyczny, higieniczny, sensoryczno-konsumencki oraz kulinarny.
W 2016 roku program „ABC Żywienia Dzieci” skierowany był do dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych. Cykl warsztatów obejmował 3 bloki tematyczne: żywieniowo-dietetyczny, sensoryczno-konsumencki oraz higieniczno-kulinarny. W warsztatach udział wzięło ponad 1000 uczniów. Ogółem 70 pracowników uczelni przeprowadziło 708 godz. zajęć.
Źródło: Akademia Morska w Gdyni