• Przeprawa promowa
  • Komunikacja miejska
  • Emilbus
  • Jomsborg
  • Rozkład jazdy PKP
  • Rozkład jazdy PKS
Tu Świnoujście
wiadomości ze Świnoujścia i okolic, relacje z ważnych wydarzeń. Przewodnik po kulturze, rozrywce, biznesie i inwestycjach.
  • Świnoujście
  • Gryfice
  • Z kraju i regionu
  • Kontakt
  • Pogoda
  • Plan miasta
  • Ważne numery
  • Historia
Badaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowała nową recepturę lodów.

Edukacja/ Kraj i region/ Ogłoszenia/ Świnoujście

Badaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowała nową recepturę lodów

edukacja, informacja, ogłoszenie, Świnoujście, Szczecin, wydarzenia, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny 23 kwietnia 2021

Tweet

Zachodniopomorski Uniwersytet TechnologicznyBadaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowała nową recepturę lodów. Mleko zastąpiła maślanką.

Dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT) opracowała nową recepturę lodów.

Dzięki zastosowaniu maślanki zwiększy się ich objętość i puszystość. Nowa technologia wpłynie również na walory smakowe oraz jakość mrożonego deseru.

Wyniki badań nowatorskiej metody produkcji lodów opublikowano na łamach czasopisma naukowego Food Science and Nutrition.

Współautorkami technologii są: prof. Izabela Dmytrów oraz prof. Anna Mituniewicz-Małek. Opracowanie konceptu zajęło badaczkom trzy miesiące.

Dr Szkolnicka w swojej pracy naukowej zajmuje się wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego tj. serwatki powstającej przy produkcji serów oraz maślanki powstającej przy produkcji masła. Są to surowce o cennym składzie, które według dr Szkolnickiej nie powinny być postrzegane jako odpad.

Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków.

Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się – wyjaśniła dr Szkolnicka.

Maślanka jest źródłem białek o działaniu antyoksydacyjnym. Poprawę jakości lodów uzyskaliśmy za pomocą polarnych lipidów i białek występujących naturalnie w maślance, dzięki którym wykazuje ona działanie emulgujące i stabilizujące w deserach lodowych. W skład polarnych lipidów maślanki wchodzą fosfolipidy i sfingolipidy – wyjaśnia dr Szkolnicka.

Stężenie tych składników jest pięciokrotnie wyższe niż w mleku. Fosfolipidy obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie oraz pozytywnie wpływają na funkcje układu nerwowego. Z kolei białka znajdujące się w maślance mają właściwości przeciwutleniające
i przeciwdrobnoustrojowe.

Według dr Szkolnickiej lody z maślanki mogą opóźniać procesy starzenia, sprzyjają dobremu samopoczuciu, możliwościom intelektualnym, jak również urodzie.

Dodatkowo w porównaniu do lodów tradycyjnych charakteryzują się wyższą wartością odżywczą przy mniejszej kaloryczności. Oprócz pozytywnego wpływu na wartość odżywczą maślanka poprawia teksturę lodów, co umożliwia wykluczenie dodatku chemicznych emulgatorów – mówi Szkolnicka.

Do produkcji nowych lodów wykorzystano maślankę słodką, która jest produktem ubocznym przy produkcji masła oraz maślankę ukwaszoną bakteriami kwasu mlekowego. Podczas badań okazało się, że oba rodzaje maślanki z powodzeniem nadają się do ich produkcji.

W naszym doświadczeniu udało nam się uzyskać odpowiednią puszystość na poziomie 50 proc. bez stosowania dodatku emulgatorów i stabilizatorów. Lody z maślanki są puszyste i stanowią doskonały, lekki deser – mówi dr Szkolnicka.

Dlaczego te badania mogą okazać się przełomowe?

Produkcja lodów polega na zamrażaniu mieszanki lodziarskiej przy jednoczesnym wtłaczaniu do niej dużej ilości powietrza. Dzięki temu lody są puszyste i można je jeść łyżeczką.

Bez procesu napowietrzenia po zamrożeniu mieszanki otrzymalibyśmy twardą bryłę, w którą na pewno nie wbilibyśmy łyżki. Producenci często przesadzają z puszystością deserów lodowych. Stosowanie sztucznych emulgatorów i stabilizatorów sprawia, że do lodów można wtłoczyć znaczne ilości powietrza, nawet powyżej 80 proc. przez co konsument głównie płaci za powietrze. Lody produkowane z maślanki mogą to zmienić – mówi dr Szkolnicka.

O tym, ile powietrza znajduje się w lodach możemy przekonać się sami. Wystarczy pozwolić im się roztopić i sprawdzić o ile zmniejszyła się ich objętość.

Mateusz Lipka

Rzecznik prasowy
Zachodniopmorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Zobacz także

Wykłady o języku_plakat-1

Edukacja /

Uniwersytet Szczeciński. Otwarte wykłady o języku polskim

Wystawa wirtualna – Dyplomaci II RP w Rzymie 1

Kraj i region /

Uniwersytet Szczeciński. Wirtualna wystawa „Dyplomaci II RP we Włoszech” – zapraszamy do odkrywania historii

Urząd Miasta nabór

Ogłoszenia /

Trwa rekrutacja na stanowisko Podinspektora w Wydziale Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu

‹ Akademia Morska w Szczecinie. Turniej w „The League of Legends” już 29-30 kwietnia.› Świnoujście. Możesz pomóc. Zagłosuj na naszych!
Świnoujście

Pomoc

Roki potrzebuje pomocy

Twoja reklama

  • Cennik

Galerie

  • Galeria ART
  • Miejsce sztuki44

Kamery on-line

  • Świnoujście promenada
  • Przeprawa promowa
  • Widok na plażę
  • Widok na plażę z Radisson Blu Resort
  • Latarnia
  • Ogłoszenia drobne
  • Historia

Komunikacja

  • Przeprawa promowa
  • Komunikacja miejska
  • Emilbus
  • Jomsborg
  • Rozkład jazdy PKP
  • Rozkład jazdy PKS

Warto odwiedzić

  • Fort Gerharda
  • Fort Anioła
  • Fort Zachodni
  • Podziemne miasto
  • Latarnia morska
  • Muzeum Rybołówstwa
  • Miejski Dom Kultury
  • Biblioteka Miejska

Turystyka

  • Baza noclegowa
  • Biura podróży
  • CIT
  • Biura turystyczne

Prawo i Biznes

  • Twój biznes
  • Prawo

Komnata kultury

  • Poezja
  • Proza
  • Sztuka amatorska

Kulinaria

  • Blog kulinarny Danusi

Radio i telewizja

Radio Szczecin 106,3FMTV ŚwinoujścieTV Słowianin

Polecane strony

Infomare.plInfomare.plInfomare.plInfomare.plInfomare.plInfomare.plM&Ł Lipcowie ze ŚwinoujściaJoobleJoobleOpera na ZamkuŻegluga SzczecińskaGS24Komenda Miejska Policji w Świnoujściupraca na statkachJooblePort Szczecin-ŚwinoujścieMKS Flota
Politechnika Morska w Szczecinie
Akademia-Morska-Gdynia-logo polecane strony
Zespół Szkół Morskich
Muzeum Narodowe w Szczecinie
szpital-logo

Ogrody kompleksowo – Villa Verde

tarasy kompozytowe
Tarasy kompozytowe Usługi ogrodnicze
Zabudowy balkonów
portal Okna Szczecin
Naprawmy To - Świnoujście

Świnoujście – Andrzej Warzecha

REKLAMA

REKLAMA

obozy konne

TWOJA REKLAMA

Cennik

Reklama

okna pcv szczecin

Polecane

  • kładka1Świnoujście z dofinansowaniem – 5 mln zł na budowę nadmorskiej kładki spacerowej
    27 listopada 2025
  • Wystawa wirtualna – Dyplomaci II RP w Rzymie 1Uniwersytet Szczeciński. Wirtualna wystawa „Dyplomaci II RP we Włoszech” – zapraszamy do odkrywania historii
    27 listopada 2025
  • Urząd Miasta nabórTrwa rekrutacja na stanowisko Podinspektora w Wydziale Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu
    27 listopada 2025
  • Basen PółnocnyKoniec wizji apartamentowców. Basen Północny pozostanie dla mieszkańców
    27 listopada 2025
  • 3 (14)Orlik z nową nawierzchnią już oddany do użytku
    27 listopada 2025
  • Obowiązuje zakaz używania wyrobów pirotechnicznychKonsultacje społeczne dotyczące fajerwerków na finiszu. Otwarta dyskusja w czwartek
    27 listopada 2025
  • odśnieżanie2Akcja Zima w Świnoujściu – miasto w pełnej gotowości
    24 listopada 2025
  • Zofia JuszkiewiczŚwięto niezwykłej mieszkanki naszego miasta – 102. urodziny Pani Zofii!
    24 listopada 2025
  • choinka (1)Świnoujskie Mikołajki 2025. Rozświetlamy choinkę na Placu Wolności!
    24 listopada 2025
  • CzyńskaPawlikowska01Miejska Biblioteka Publiczna. Małgorzata Czyńska o Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej (4.12.2025)
    24 listopada 2025
  • rtghgOd 25 listopada zmiana organizacji ruchu na odcinku ul. Sienkiewicza
    24 listopada 2025
  • Okręt z niebezpieczną bombą bezpiecznie opuścił ŚwinoujścieInformacja o strzelaniach związanych ze Świętem Marynarki Wojennej
    24 listopada 2025
  • Plakat Twoje światła-Nasze bezpieczeństwo 2025-1Twoje Światła – Nasze Bezpieczeństwo
    21 listopada 2025
  • KEHRWIEDER1Sensacyjny finał akcji ratowniczej. Kuter nie zatonął przypadkowo?
    21 listopada 2025
  • wGotowosci#wGotowości – program powszechnych szkoleń obronnych!!!
    21 listopada 2025
  • Urząd Miejski Świnoujście logoInformacja o XXVII sesji Rady Miasta Świnoujście w dniu 27.11.2025 r.
    21 listopada 2025
  • ChodoPopr-1Miejska Biblioteka Publiczna. Anna Beata Chodorowska-Gorzelniaska – poetka, malarka i legenda świnoujskiej kultury
    19 listopada 2025
  • niedziela 23.11.2025 mecz koszykówki-1Koszykarski debiut drużyny U16 już w niedzielę na Uznam Arena
    19 listopada 2025
  • kuchniaPrzerwa w dostawie wody – Wybrzeże Wł. IV i Plac Słowiański
    18 listopada 2025
  • tabletkiSprawdź harmonogram dyżurów aptek
    18 listopada 2025

Najnowsze wiadomości

  • Świnoujście z dofinansowaniem – 5 mln zł na budowę nadmorskiej kładki spacerowej
    27 listopada 2025
    Wniosek Gminy Miasto Świnoujście o dofinansowanie kolejnej inwestycji uzyskał pozytywną ocenę, a decyzją Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego gmina
  • Uniwersytet Szczeciński. Wirtualna wystawa „Dyplomaci II RP we Włoszech” – zapraszamy do odkrywania historii
    27 listopada 2025
    Miło nam poinformować, że jest już dostępna wirtualna wystawa „Dyplomaci II RP we Włoszech”, prezentująca przedstawicielstwa Rzeczypospolitej
  • Trwa rekrutacja na stanowisko Podinspektora w Wydziale Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu
    27 listopada 2025
    Trwa nabór na stanowisko Podinspektora w Wydziale Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w Urzędzie Miasta Świnoujście. Osoba zatrudniona będzie pracować
  • Koniec wizji apartamentowców. Basen Północny pozostanie dla mieszkańców
    27 listopada 2025
    Najnowocześniejsza marina żeglarska nad Bałtykiem, wielofunkcyjna sala wystawowo-widowiskowa, inkubator dla organizacji pozarządowych, nowoczesna
  • Orlik z nową nawierzchnią już oddany do użytku
    27 listopada 2025
    Orlik przy ul. Kościuszki ponownie jest dostępny dla mieszkańców. Zakończył się pierwszy etap modernizacji, w ramach którego wymieniono zużytą
  • Konsultacje społeczne dotyczące fajerwerków na finiszu. Otwarta dyskusja w czwartek
    27 listopada 2025
    Dobiegają końca konsultacje społeczne poświęcone zasadom używania materiałów pirotechnicznych podczas miejskich wydarzeń w Świnoujściu. Mieszkańcy,
  • Akcja Zima w Świnoujściu – miasto w pełnej gotowości
    24 listopada 2025
    W całym kraju, także w Świnoujściu, przyszła zima wraz z pierwszymi opadami śniegu i oblodzeniem ulic. Miasto jest przygotowane na zimowe warunki –
  • Święto niezwykłej mieszkanki naszego miasta – 102. urodziny Pani Zofii!
    24 listopada 2025
    W listopadzie Pani Zofia Juszkiewicz obchodziła swoje 102. urodziny. Jest najstarszą mieszkanką naszego miasta, a ten wyjątkowy jubileusz spędziła w
  • Świnoujskie Mikołajki 2025. Rozświetlamy choinkę na Placu Wolności!
    24 listopada 2025
    Miasto Świnoujście zaprasza mieszkańców do wspólnego świętowania Mikołajek i udziału w uroczystym rozświetleniu miejskiej choinki. Na wszystkich
  • Miejska Biblioteka Publiczna. Małgorzata Czyńska o Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej (4.12.2025)
    24 listopada 2025
    Rok 2025 został ogłoszony Rokiem Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, a my zapraszamy na spotkanie z Małgorzatą Czyńską – autorką książki „Zgiełk
  • Od 25 listopada zmiana organizacji ruchu na odcinku ul. Sienkiewicza
    24 listopada 2025
    Od 25 listopada 2025 roku na ul. Sienkiewicza w Świnoujściu zostanie wprowadzona czasowa zmiana organizacji ruchu. Utrudnienia wynikają z prac prowadzonych
  • Informacja o strzelaniach związanych ze Świętem Marynarki Wojennej
    24 listopada 2025
    W związku z Centralnymi Obchodami Święta Marynarki Wojennej, 8 Flotylla Obrony Wybrzeża przekazała miastu, że na terenie Portu Wojennego w Świnoujściu
  • Nowoczesny samochód strażacki – gmina stawia na rozwój i bezpieczeństwo
    24 listopada 2025
    Strażacy z OSP Karsibór mają powód do dumy – 20 października br. jednostka wzbogaciła się o nowoczesny, lekki samochód ratowniczy. Zakup pojazdu był
  • Emocje, energia i świetny start sezonu koszykarskiej drużyny The Sailors Świnoujście U16
    24 listopada 2025
    Niedziela w Świnoujściu upłynęła pod znakiem koszykówki na najwyższym poziomie. Nasi zawodnicy rozpoczęli zmagania w rozgrywkach U16 organizowanych
  • 426. parkrun — edycja z wąsem
    24 listopada 2025
    Mimo ujemnej temperatury atmosfera w Parku Zdrojowym była naprawdę gorąca. Ta edycja odbyła się „z wąsem”, bo wspólnie ze Szpitalem Miejskim
  • Twoje Światła – Nasze Bezpieczeństwo
    21 listopada 2025
    Od października Policja oraz Instytut Transportu Samochodowego prowadzą kampanię  „Twoje Światła – Nasze Bezpieczeństwo”. Ma ona na celu
  • Sensacyjny finał akcji ratowniczej. Kuter nie zatonął przypadkowo?
    21 listopada 2025
    Powodzeniem zakończyła się akcja ratownicza która miała na celu wyciągnięcie kutra KEHRWIEDER z dna Basenu Północnego w Świnoujściu. Coś, co miało
  • #wGotowości – program powszechnych szkoleń obronnych!!!
    21 listopada 2025
    Ministerstwo Obrony Narodowej we współpracy ze Sztabem Generalnym WP uruchamia ogólnopolski program „wGotowości” – powszechne, dobrowolne
  • Informacja o XXVII sesji Rady Miasta Świnoujście w dniu 27.11.2025 r.
    21 listopada 2025
    Porządek obrad: 1. Sprawy regulaminowe. 2. Informacja Przewodniczącego Rady o ważnych sprawach, dotyczących rady i radnych w okresie międzysesyjnym. 3.
  • Pierwszy etap podnoszenia wraku kutra Kehrwieder zakończony
    20 listopada 2025
    W środę 19 listopada pomyślnie zakończono pierwszy etap operacji wydobycia zatopionego kutra Kehrwieder z Basenu Północnego. Wszystkie zaplanowane na ten

Back to Top

Zgoda na nieodpłatne wykorzystanie herbu Świnoujścia na stronie internetowej www.tu.swinoujscie.pl oraz na materiałach promujących w/w stronę zgodnie z zasadami określonymi w księdze znaku. WPT-P.013.9.2016.
Zgoda wydana przez Prezydenta Miasta Świnoujście.

Sąd Okręgowy w Szczecinie I Wydział Cywilny Sekcja Rejestrowo-Egzekucyjna postanowieniem Sądu z dn. 16.09.2016 r. sygnatura akt I Ns Rej. „Pr” 49/16 wpisano do rejestru dzienników i czasopism tytuł tu.swinoujscie pod numerem rejestru 1023

Odwiedź nas też tu:
  • Świnoujście
  • Gryfice
  • Z kraju i regionu
  • Kontakt
  • Pogoda
  • Plan miasta
  • Ważne numery
  • Historia
© Tu Świnoujście | polityka prywatności
Obsługa: Dotflow.pl