Tu Świnoujście

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego.

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego.Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego.

Zimowe, chłodne wieczory najlepiej spędza się w domu. Ciepły kaloryfer, koc, ulubiona świeczka zapachowa oraz przekąski – i można nie opuszczać swojej przytulnej twierdzy.

W takich momentach dobrze również zadbać o odpowiedni napój, który rozgrzeje nas też od środka. Grzane wino z przyprawami, świąteczne drinki, a także herbaty i ziołowe napary z pewnością w tym pomogą.

Swoimi przepisami na jesienne i zimowe trunki dzielą się najlepsi barmani i bariści z Centrum Praskiego Koneser.

Chai Masala – tradycyjna indyjska herbata według przepisu restauracji Bombaj Masala Praga

Składniki (dla dwóch osób):

Przygotowanie:

Zagotować w rondelku wodę z czarną herbatą, mieszanką przypraw chai masala oraz cukrem – w tradycyjnych indyjskich przepisach na jedną osobę używa się dwóch łyżeczek cukru.

Następnie wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu około 5 minut. Pod koniec dodać mleko i gotować kolejne 5 minut. Na koniec przelać herbatę przez sitko do małych filiżanek.

Świąteczny koktajl z kordiałem* – receptura restauracji ORZO

Składniki (dla jednej osoby):

Przygotowanie:

Alkohol i kordiał wlać do niskiej szklanki z lodem. Mieszać przez pół minuty, a następnie aromatyzować skórką z pomarańczy i udekorować nią koktajl.

*Przepis na kordiał z mandarynek i kardamonu

Składniki:

Przygotowanie:

Na tarce z małymi oczkami zetrzeć skórkę z mandarynek. Z owoców wycisnąć sok. Do dwóch garnków o pojemności około 1,5 litra wlać po pół litra wody.

Do jednego z nich wsypać kardamon i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Następnie dodać pół kilograma cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Do drugiego garnka – również wsypać pół kilograma cukru i mieszać do momentu rozpuszczenia. Po zagotowaniu dodać startą skórkę mandarynek i odstawić.

Ostudzone płyny przelać przez sitko. Syrop mandarynkowy połączyć w proporcji 1:1 z sokiem wyciśniętym z mandarynek, a następnie całość z syropem kardamonowym. Na koniec do kordiału dodać, wedle uznania, kwasek cytrynowy.

Grzane białe wino z restauracji Syreni Śpiew

Składniki (dla jednej osoby):

Przygotowanie:

Składniki włożyć do garnka, wymieszać i gotować kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniego aromatu. Wino powinno być gorące, ale nie można dopuścić do zagotowania napoju.

Grzane czerwone wino z restauracji Syreni Śpiew

Składniki (dla jednej osoby):

Przygotowanie:

Na średnim ogniu ustawić garnek i włożyć do niego wszystkie składniki. Zamieszać i gotować aż będzie gorące, a zapach przypraw rozniesie się po całej kuchni.

Nie można dopuścić do zagotowania się napoju – najlepiej odczekać do pojawienia się delikatnej pary i wtedy zdjąć wino z kuchenki.

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

Agata Chwedoruk

PR Consultant

Exit mobile version