Świnoujście. Warsztaty kulinarne na pokładzie promu Polonia
Świnoujście. Warsztaty kulinarne na pokładzie promu Polonia.
W dniu 16.10.2018 r. grupa uczniów z klasy II TŻ i UG z Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki w Świnoujściu wzięła udział w szkoleniu na pokładzie promu Polonia.
Szkolenie prowadził Szef Kuchni Pan Rafał Babkiewicz oraz Pierwszy Kucharz Adam Kowalski.
Tematem szkolenia było mięso wołowe, wieprzowe, drób i jagnięcina a także sosy gorące. Uczniowie zapoznali się z różnymi rodzajami mięs.
Wysłuchali informacji na temat ich przechowywania i magazynowania. Poznali zasady obróbki wstępnej oraz przygotowania do produkcji.
Wspólnie z kucharzami przygotowali przykładowe potrawy tj. hamburgery, steki i comber jagnięcy oraz sosy tj. holenderski i bearneński. Po sporządzeniu ww. potraw uczniowie mogli popróbować przygotowanych dań.
Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki w Świnoujściu
Źródło: http://www.cezit.swinoujscie.pl/