Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli. Wśród nich Świnoujście
Zachodniopomorskie z mistrzami koktajli! Wśród nich Świnoujście. Rusza półfinał World Class Poland 2018
Polscy piłkarze zwierają szyki na mundial w Rosji, a w tym samym czasie do awansu do światowej ligi szykują się także zawodnicy z barmańskiej areny.
Wśród nich barmani z Kołobrzegu, Szczecina, Świnoujścia i Goleniowa! Organizator konkursu World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na światowe zawody – tym razem do Berlina.
W półfinałowej trzydziestce konkursu znaleźli się:
Jarosław Wieczorek, Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Bart Miedeksza, 17 Schodów, Szczecin
Izabela Olbracht ze Szczecina, obecnie Speakeasy, Wrocław
Maciej Mazur ze Świnoujścia, obecnie Z ust do ust, Kraków
Arkadiusz Prunesti z Goleniowa, obecnie MUS bar&view, Poznań
Serwują pyszne i kreatywne koktajle, swoimi umiejętnościami i postawą potwierdzają, że barman to nie tylko zawód, ale już profesja. Przed nimi emocjonująca rywalizacja, a także szansa na niesamowitą przygodę i karierę na międzynarodowej scenie barmańskiej.
Jeszcze w maju zmierzą się w półfinale, a najlepszych w połowie czerwca czeka krajowy finał w Warszawie. Zwycięstwo w konkursie oznacza bilet do Berlina, gdzie polski Barman Roku zmierzy się z rywalami z około 60 państw.
World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty.
Dotychczas o statuetkę World Class ubiegali się warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).
Przedstawiamy sylwetki półfinalistów:
Jarosław Wieczorek.Lat 37, za barem od 7 lat. Szef baru w Hotel Wellness ProVita, Kołobrzeg
Barman i gastronom w każdym calu. Doświadczenie w branży gastronomicznej: 19 lat. Posiadacz międzynarodowych dyplomów barmańskich I i II stopnia, technik technologii żywienia i obsługi turystycznej. Finalista konkursów dla baristów i barmanów. Specjalista od nalewek, kordiałów i konfitur oraz łączenia koktajli z kulinariami.
Dawniej właściciel własnej gastronomii, z epizodem w roli szefa kuchni w Szkocji. Od 5 lat szef baru w Hotelu Wellness ProVita w rodzinnym Kołobrzegu. Nie „obsługiwał angielskiego króla”, ale Gordona Browna, byłego premiera Wielkiej Brytanii już tak!
Fot. Joanna Marchewka
Bart Miedeksza. Lat 30, za barem od ponad 8 lat. Barman w 17 Schodów, Szczecin
Artystyczna dusza i poszukiwacz prawdziwego spełnienia w życiu, które zawodowo odnalazł w kontakcie z ludźmi i sztuce barmańskiej. Urodził się w Szczecinie, gdzie od najmłodszych lat uczył się fotografii i gry na gitarze. Pracował w Wielkiej Brytanii jako fotograf.
Potem zdobywał doświadczenie barmańskie w Warszawie, Szczecinie oraz Londynie, m.in. jako menedżer baru w High Water, by wrócić do rodzinnego miasta, gdzie rozwija pasję w lokalu 17 Schodów. Ma na swoim koncie udział w kilku brytyjskich konkursach barmańskich, w tym World Class UK w 2017 roku.Fot. Patrick Ford
Fot. Monika Olbracht
Izabela Olbracht. Lat 23, za barem od 1,5 roku. Barmanka w Speakeasy,
Wrocław
Z wykształcenia projektantka wnętrz i Home stager. Sztukę barmańską zgłębia od niedawna, ale z gastronomią związana jest od dłuższego czasu. Pierwsze koktajlowe kroki stawiała w lokalu 17 Schodów w rodzinnym Szczecinie, potem rozpoczęła pracę we Wrocławiu.
W międzyczasie ukończyła kurs barmański i uczestniczyła w konkursach. Swoje wykształcenie oraz kulinarne doświadczenie wykorzystuje w kreowaniu połączeń potraw z koktajlami, kładąc nacisk także na aspekt wizualny serwowanych kompozycji.
Fot. Monika Olbracht
Maciej Mazur. Lat 24, za barem od prawie 3 lat. Barman w Z ust do ust, Kraków
Absolwent zarządzania o specjalizacji: gospodarka nieruchomościami. Z gastronomią miał do czynienia początkowo sporadycznie, pracując sezonowo w barach i restauracjach w rodzinnym Świnoujściu. Niecałe 3 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało!
Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po pierwszych doświadczeniach w poznańskich lokalach, trafić do Krakowa. W międzyczasie odniósł sukcesy w kilkunastu konkursach. Do World Class Poland zakwalifikował się po raz pierwszy.
Fot. Paweł Burchardt
Arkadiusz Prunesti. Lat 25, za barem od 5 lat. Szef baru w MUS bar&view, Poznań.
Pochodzi z Goleniowa (woj. zachodniopomorskie). Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, barman z wykształcenia i zamiłowania. Z gastronomią zawodowo związany od 7 lat.
Profesjonalną karierę za barem zaczynał na Majorce, następnie szlifował fach w wielu poznańskich lokalach. „Weteran” konkursów barmańskich, w World Class Poland startuje po raz czwarty, w tym dwukrotnie dotarł do Top 12. Znaki szczególne: zamiłowanie do włoskich smaków w kuchni i za barem oraz imponujące wąsy!
Fot. Sławomir Skrzeczyński
Dodatkowe informacje na temat World Class
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com
HELLO PR: Katarzyna Kielar, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl