Śniadania Polaków od kuchni
Śniadania Polaków od kuchni – w tygodniu jemy w kuchni, w weekendy w salonie i chętniej pijemy herbatę.
Czy śniadanie to dla Polaków najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Jak, gdzie i co jemy? Czy w weekendy na przygotowanie i spożywanie śniadań poświęcamy więcej czasu? Marka Black Red White zapytała Polaków o ich zwyczaje śniadaniowe oraz sprawdziła jak, z kim i gdzie spożywamy swój pierwszy posiłek.
Jemy w kuchni, salonie, w łóżku, a nawet… w samochodzie. Co warto wiedzieć o porannych zwyczajach żywieniowych w polskich domach?
Aż 96% ankietowanych deklaruje, że zdarza im się jeść śniadania w domu, a 88% zgadza się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie i spokojne zjedzenie w rodzinnym gronie.
Pierwszy posiłek wolimy jeść w domowym zaciszu
57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy – wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie.
Jak ważne jest dla nas jedzenie śniadań w domu? Aż 55% osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, zaś dla 33% raczej ważne.
W tygodniu śniadania jemy szybko, w weekendy dajemy sobie więcej czasu
Co ciekawe, śniadaniowe zwyczaje różnią się w zależności od dnia tygodnia. W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35% ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46% – maksymalnie 10-20 minut).
W weekendy na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące. Aż 35% osób poświęca od 20 do 30 minut na weekendowe śniadania, zaś 32% od 10 do 20 minut.
Z kim jemy i przygotowujemy posiłek
Z powodu porannego pośpiechu aż 54% Polaków jada śniadania samotnie, a aż 88% samodzielnie je przygotowuje. Jeśli jednak nie siadamy do posiłku w pojedynkę, w dni pracujące najczęściej towarzyszą nam:
partner (35%) i dzieci (31%). Z kolei jedząc poza domem w ponad 50% przypadków czas ten spędzamy w gronie swoich współpracowników.
W kuchni, na kanapie, w łóżku i… samochodzie – gdzie Polacy jedzą śniadania?
Aż 44% ankietowanych śniadania je w kuchni (w dni pracujące), ale blisko 32% osób w dni wolne od pracy je pierwszy posiłek w salonie (w tygodniu w salonie je jedynie 19% ankietowanych). Jak zmienia się wybór przestrzeni, w której jemy, w zależności od tego, czy danego dnia pracujemy, czy nie? Oto przykłady:
- Kuchnia – w dni pracujące: 44%; w dni wolne od pracy: 29%
- Jadalnia – w dni pracujące: 10%; w dni wolne od pracy: 16%
- Salon – w dni pracujące: 19%; w dni wolne od pracy: 32%
- Sypialnia – w dni pracujące: 3%; w dni wolne od pracy: 6%
- Pokój dzienny – w dni pracujące: 13%; w dni wolne od pracy: 17%
- Inne (w biurze, samochodzie, w biegu) – w dni pracujące: 11%; w dni wolne od pracy (na tarasie, balkonie): 1%
W weekendy i dni wolne zdecydowanie częściej jemy śniadanie w jadalni, salonie i pokoju dziennym niż w kuchni. Co ciekawe, sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub – po prostu – „w biegu”.
Na czym siedzimy i z jakich naczyń korzystamy
Gdzie najczęściej siadamy, jedząc śniadania na co dzień i w weekendy? W dni pracujące preferujemy jedzenie przy stole (67%), siedząc na krześle (55%). Chociaż aż 21% osób pierwszy posiłek spożywa na kanapie. Co ciekawe, 14% osób deklaruje, że śniadania spożywa przy stoliku kawowym. W dni wolne zdecydowanie preferujemy jedzenie śniadań na kanapie (20%). Niektórzy śniadania jedzą, siedząc na pufie, łóżku, podłodze lub – po prostu – trzymając talerz na kolanach.
Mały talerz (78%) i kubek (71%) to naczynia, z których najczęściej korzystamy w trakcie śniadania. Z noża i widelca korzystają kolejno 56% i 55% osób. Oprócz tego nie wyobrażamy sobie śniadania bez: ekspresu do kawy, kieliszka na jajko, pojemnika z miarką i… pałeczek.
Polacy uwielbiają pieczywo i częściej piją herbatę
Na śniadanie zjadamy średnio 459 kalorii. 68% ankietowanych wybiera pieczywo, 29% jajka, a 33% wędliny. Płatki śniadaniowe, owoce i warzywa spożywa łącznie 40% osób. Oto kilka dań, od których swój dzień zaczynają Polacy:
- owsianka na mleku z owocami;
- tosty z serem żółtym;
- ser biały z miodem;
- kasza jaglana lub manna z owocami;
- omlet bananowy.
Sporym powodzeniem, szczególnie wśród młodszych Polaków, cieszą się owsianki oraz kasze. Co ciekawe nie kawa (46%), ale herbata (58%) jest najczęściej wybieranym napojem, od którego zaczynamy dzień. 27% ankietowanych dzień rozpoczyna od szklanki wody.
Więcej faktów na temat zwyczajów śniadaniowych Polaków można znaleźć w infografice BRW.
Źródło:
Śniadania od kuchni – sprawdzamy poranne zwyczaje żywieniowe Polaków
Patrycja Rogacz PR Manager