Podróż za jeden uśmiech / koktajl? Sara Hamadyk
Podróż za jeden uśmiech / koktajl? Do Top 30 prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie zakwalifikowali się pochodząca ze Świnoujścia Sara Hamadyk oraz Arkadiusz Prunesti z Goleniowa.
Dwójka barmanów z województwa zachodniopomorskiego znalazła się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.
Do Top 30 konkursu zakwalifikowali się: pochodząca ze Świnoujścia Sara Hamadyk, która pracuje obecnie w Warszawie oraz Arkadiusz Prunesti z Goleniowa – dobrze znany fanom koktajli z Poznania.
W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
Przedstawiamy sylwetki półfinalistów z Zachodniopomorskiego:
Sara E. Hamadyk Fot. FiIip Klimaszewski
Lat 25, za barem od 3 lat
Pochodzi ze Świnoujścia, pracuje w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Posiadaczka międzynarodowego certyfikatu Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów, szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.
Arkadiusz Prunesti Fot. Ed Wight
Lat 24, za barem od 4 lat
Pochodzi z Goleniowa, pracuje w lokalu Susznia w poznańskim Hotelu Blow Up Hall 5050. Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, po ukończeniu kursu barmańskiego pierwsze kroki w zawodzie stawiał w koktajl barze na Majorce, następnie pracował w poznańskich lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz trzeci, w dwóch poprzednich edycjach dotarł do finałowej dwunastki.
DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT WORLD CLASS.
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class: www.theworldclassclub.com
KONTAKT DLA MEDIÓW:
HELLO PR: Katarzyna Kielar, tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl
DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.
DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.
Katarzyna Kielar doradca ds. public relations, CEO
Tel: +48 608 616 990