Świnoujście. Nowe pomieszczenia w Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki przy ul. Gdyńskiej.
Świetnie wyposażoną, nowoczesną pracownię gastronomiczną wraz z zapleczem kuchennym, zapleczem sanitarnym oraz trzy nowe sale wykładowe zyskali uczniowie Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki przy ulicy Gdyńskiej.
Dzięki nowej inwestycji powierzchnia użytkowa szkoły powiększyła się o 728,8 m2.
– Dziś widzimy wspaniały efekt tylko jednego etapu rozbudowy szkoły – mówi Prezydent Świnoujścia Janusz Żmurkiewicz. – Wkrótce oddamy kolejne części tej inwestycji: halę sportową i basen. Wówczas świnoujskie Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki, jako szkoła będzie miało jedno z najlepszych zapleczy edukacyjno-sportowych w Polsce. Wierzę, że z takim zapleczem absolwenci tej szkoły będą prawdziwymi kucharskimi asami, którzy nie będą mieli problemów ze znalezieniem dobrej pracy.





W ramach inwestycji wybudowano pracownię gastronomiczną z zespołem pomieszczeń: korytarzem, zmywalnią, obieralnią warzyw, magazynem napojów, magazynem produktów suchych, pracownią obsługi komputera, szatnią dla chłopców i dziewcząt, pomieszczenia sanitarne.




Pracownia gastronomiczna została wyposażona w nowoczesny sprzęt techniczny: wyspy bufetowe, ladę bufetową, ekspresy do kawy, szafy chłodnicze, wózki kelnerskie, zmywarki, wyparzarki, kuchenki mikrofalowe, piece konwekcyjno – parowe, grille elektryczne, roboty kuchenne, regały i meble kuchenne, obieraczki, stoły robocze, stoły i krzesełka do siedzenia, armaturę sanitarną, oświetlenie.
W pracowni będą odbywały się zajęcia praktyczne, których celem jest nauka przygotowywania posiłków – od obróbki surowców poprzez wszystkie etapy obróbki mechanicznej i cieplnej aż do przygotowania gotowych potraw.
Wybudowano dodatkowo także trzy nowe sale dydaktyczne i wyposażono je w meble oraz ławki. Koszt tej części inwestycji to 5,7 mln zł.
Wartość całego projektu (razem z boiskiem zewnętrznym, halą sportową i basenami) wynosi 47,9 mln zł.
Tekst: BIK UM Świnoujście
FOTO: Paweł Sujka/BIK
Jarosław Jaz
Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście