Site icon Tu Świnoujście

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świataMaciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata. Statuetka World Class Competition 2019 dla Singapuru.

Tysiące niesamowitych barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie.

Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur zajął 15. lokatę – to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Maciej ‘Bobas’ Mazur (25 lat) z krakowskiego baru „Z ust do ust” był piątym w historii polskim delegatem do światowego finału zawodów. –

„World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę ‘World Class’. Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum” – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow.

Maciej ‘Mazur jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust. W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.

Najbardziej wymagający konkurs na świecie

Pod koniec września 53 najlepszych barmanów na świecie zmierzyło się w kilku piekielnie trudnych konkurencjach.

W ramach zadań konkursowych odwiedzili destylarnię Ketel One w holenderskim mieście Schiedam oraz smaganą wiatrem wyspę Skye w Szkocji, skąd pochodzi whisky Talisker.

Ostatnim przystankiem było Glasgow, które na 4 dni stało się centrum kultury koktajlowej, wraz z barmańskimi konkurencjami: The 'Singleton State Of Mind’, Tanqueray No. TEN 'Heart Of Ten’ i Johnnie Walker 'The Striding Can’.

– Co roku poziom prezentacji uczestników konkursu jest wyższy, a polscy reprezentanci nie ustępują umiejętnościami zagranicznym konkurentom. Maciek pokazał na ich tle wielką klasę: od wyróżniających się pomysłów, przez bezbłędną technikę, po lekkość prezentacji i świetny kontakt z jurorami. Rywalizacja była na tyle wysoka, że o awansie do finałowej ósemki decydowały już tylko detale. Jesteśmy niezwykle dumni, że Maciej znalazł się w Top15 najlepszych barmanów globu. Ten rekordowy wynik w pięcioletniej historii udziału Polaków w konkursie napawa nas dumą i optymizmem na kolejne edycje! – podsumował Łukasz Piwowarczyk, Head of DIAGEO Reserve Poland, przedstawiciel organizatora konkursu.

Do ścisłego finału zakwalifikowało się ośmiu barmanów z Danii, Hong-Kongu, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Singapuru, Tajwanu i Wielkiej Brytanii.

Zaprezentowali się w emocjonującej konkurencji na czas. Najlepsza okazała się Bannie Kang z Singapuru, która zachwyciła międzynarodowych ekspertów koktajlowych swoją techniką, temperamentem i kreatywnością.

Podczas finału ujawniono również, że dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.

Aleja sławy World Class

Polskie „hall of fame” World Class liczy sobie już 5 gwiazd. Przed Maciejem Mazurem (Glasgow, 2019) w światowych finałach konkursu wystartowało czterech polskich barmanów: Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015). To dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

Od dwóch lat polskiej edycji konkursu World Class towarzyszy ogólnopolskie święto kultury koktajlowej – World Class Cocktail Festival.

Latem tego roku impreza objęła 15 miast, 95 starannie wyselekcjonowanych barów, ponad 15 000 gości. Tegoroczny wynik to aż dwukrotnie wyższa frekwencja w porównaniu do ubiegłego, premierowego roku.

Z liczbą 15 000 gości, World Class Cocktail Festival jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową – dodał Łukasz Piwowarczyk.

Globalnie World Class kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej już od 2009 roku. W historii konkursu po światowe trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady, Singapuru oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Zwycięzcy stają się ambasadorami konkursu, podróżują, pracują jako eksperci i w roli szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych globu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.

______________________________________

Dodatkowe informacje na temat World Class:

World Class Poland: www.facebook.com/worldclasspoland

World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com oraz www.theworldclassclub.com

DIAGEO

Producent i dystrybutor najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, m.in.: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także takie marki, jak: Bulleit Bourbon, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness.

Firma prowadzi sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie. Spółka jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE).

Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży.

Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie.

U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.

Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii.

Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.

Katarzyna Kielar

doradca ds. public relations, CEO

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

Exit mobile version