Świnoujście. Kolejne „Kuchenne rewelacje z tradycją” w Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki.
01 kwietnia 2019 r. uczniowie klasy I oraz II TŻ i UG po raz siódmy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Kuchenne rewelacje z tradycją”, które odbywają się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie.
Tematem poniedziałkowych zajęć były potrawy z produktów regionalnych, a konkretnie z Łososia Jurajskiego.
Hodowla tej ryby zlokalizowana jest w Janowie w woj. zachodniopomorskim i jest jedyną tego typu hodowlą w skali świata.
Woda, w której żyją łososie pozyskiwana jest z odwiertu o głębokości ponad 1 km, pochodzi z okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat.
W związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.
Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki
Źródło: http://www.cezit.swinoujscie.pl/