Świnoujście. Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki – Warsztaty kulinarne – Kuchenne rewelacje z tradycją.
18 marca 2019 r. uczniowie klasy I TŻ i UG po raz piąty uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Kuchenne rewelacje z tradycją”.
Zajęcia odbywają się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie, a ich celem jest przygotowanie uczniów naszej szkoły do pracy w gastronomii w nowoczesnych hotelach i restauracjach.
Tematem poniedziałkowych warsztatów były „Chleby, tarty i kulebiaki”. Pod okiem szefów kuchni młodzież miała możliwość wypieku chleba z mąki żytniej, orkiszowej i gryczanej.
Sporządziła także kilka rodzajów tart, na słodko z musem borówkowym i truskawkowym oraz na słono z kozim serem i szpinakiem, krewetkami oraz konfitowanym porem.
Uczniowie wykonali również kulebiaka wywodzącego się z kuchni rosyjskiej z nadzieniem z kaszy pęczak, kiszonej kapusty z grzybami i łososiem.
Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki
Źródło: http://www.cezit.swinoujscie.pl/
Źródło: