Świnoujście. Przysięga wojskowa w 8.FOW.
W sobotę, 20 października, w Porcie Wojennym w Świnoujściu miała miejsce przysięga wojskowa. 72 marynarzy, po ukończeniu szkolenia podstawowego w Komendzie Portu Wojennego i 8. Batalionie Saperów złożyło uroczyste zobowiązanie wobec państwa i narodu.
Początek uroczystości wyznaczyło wprowadzenie Sztandaru w asyście Kompanii Honorowej. Przysięgę wojskową złożyło blisko 70 żołnierzy zorganizowanego przez 8.FOW turnusu służby przygotowawczej.
Dzisiaj zakończyli oni podstawowy etap szkolenia w świnoujskiej Komendzie Portu Wojennego i 8. Batalionie Saperów w Dziwnowie. Podczas „pierwszego” wojskowego szkolenia elewi poznali podstawy żołnierskiego rzemiosła.
Uczyli się m.in. regulaminów oraz przepisów regulujących służbę wojskową, musztry czy budowy i obsługi broni. Przysięga wojskowa jest momentem, w którym kandydaci stali się żołnierzami – jednak złożenie przysięgi nie kończy szkolenia.
Ceremonia złożenia przysięgi odbyła się w obecności dowództwa 8. Flotylli Obrony Wybrzeża, dowódców jednostek wojskowych garnizonu Świnoujście, przedstawicieli samorządu, służb mundurowych, rodzin, przyjaciół oraz innych zaproszonych gości.
W trakcie uroczystości Szef Sztabu 8. Flotylli Obrony Wybrzeża komandor Andrzej Wojtkowiak podkreślił wagę słów roty przysięgi oraz jej nieprzemijającą wartość.
Przysięgającym żołnierzom życzył przede wszystkim pozostania w szeregach wojska, a ich rodzinom dumy z żołnierzy jakimi się stali. W imieniu elewów głos zabrał mar. elew Patryk Gunther.
W swoim przemówieniu podkreślił: „Wszystkim przełożonym dziękuję za właściwe wyszkolenie zapewniające nam rzetelne wykonywanie obywatelskiego obowiązku […]”
Wyróżniający się podczas szkolenia elewi zostali nagrodzeni złożeniem przysięgi na sztandar oraz listami gratulacyjnymi, które wręczono w obecności ich rodziców.
Po zakończeniu uroczystości, goście mieli możliwość obejrzeć prezentowany sprzęt wojskowy będący na wyposażeniu jednostek 8. Flotylli Obrony Wybrzeża. Nie zabrakło również marynarskiej grochówki wydawanej z kuchni polowej.
Źródło: http://8fow.wp.mil.pl/pl/index.html