Turystyczne szlaki Krainy 44 Wysp
W pobliżu Świnoujścia na wyspie Wolin swoimi ponętnymi odcieniami zieleni kusi oko Jezioro Turkusowe. Znajduje się ono w maleńkiej miejscowości o wdzięcznej nazwie Wapnica. O pięknie jeziora decyduje w głównej mierze turkusowa barwa wody, która jest niczym innym jak efektem świetlnym powstałym na skutek odbicia wiązki świetlnej od białego kredowego dna jeziora.
Akwen powstał na skutek zalania działającej jeszcze w czasach niemieckich w tym miejscu kopalni węglanu wapnia (porwak lodowcowy). Kopalnia pracowała na potrzeby dużej cementowni Quistorpa w pobliskim Lubinie. Po zakończeniu II wojny światowej demontażu urządzeń tu znajdujących się dokonali Rosjanie.
Wyrobisko zaczęło napełniać się stopniowo wodą. W 1948 r. władze polskie postanowiły wznowić eksploatację złoża: wypompowano wodę, sprowadzono niezbędne maszyny i urządzenia. Kopalnia funkcjonowała do 1954 r., kiedy to ze względu na wyczerpywanie się złoża i rosnące trudności z pozyskiwaniem kredy (wyrobisko stawało się coraz głębsze i zaczęło się stopniowo wypełniać wodami podskórnymi i opadowymi) zakończono jego eksploatację. Około roku 1960 poziom wody przestał się podnosić i zrównał się z wysokością lustra wody w Zalewie Szczecińskim.
Ciekawostką jest występujące tu zjawisko krasowe (procesy rozpuszczania skał przez wody powierzchniowe i podziemne, jeden z rodzajów wietrzenia chemicznego. Krasowieniu podlegają skały krasowiejące: przede wszystkim wapienie, a także dolomity, margle, gips, anhydryt, halit czyli potocznie sól kamienna). Zbiornik otoczony jest malowniczymi wzniesieniami, na jednym z nich znajduje się Piaskowa Góra z punktem widokowym na jezioro, Wapnicę oraz Pagórki Lubińsko – Wapnickie. Zieleń Wolińskiego Parku Narodowego odbija się w lustrze wody tworząc dodatkowe efekty wizualne.
W pobliżu tego urokliwego miejsca mieści się „Tawerna Przy Jeziorze Turkusowym Krzysztof Isenko” to ceniona restauracja oferująca kompleksowe usługi gastronomiczne i szeroką gamę dobrych potraw, które sprostają wymogom wymagającego klienta. Doświadczony personel kucharzy i kelnerów gwarantuje pełne zadowolenie z poziomu obsługi, jak i jakości serwowanych potraw. Goście mogą liczyć również na bardzo konkurencyjne ceny i miłą atmosferę w lokalu.
Materiał tekstowy przygotowała Wioletta Kowalewska
/licencjonowany przewodnik i pilot turystyczny/.
Foto: Jan Paweł Hyba